top of page

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Waarom heb je een boek geschreven?

Schrijven is iets wat ik vanaf mijn zeventiende graag deed. Na wat oefening met korte, losse stukken kwam de behoefte om aan een verhaal te werken. Om iets vanuit het niets te creëren en neer te kunnen zetten. Het geeft me voldoening om emotie over te brengen. Schrijven is voor mezelf ook een kunstzinnige expressie.

Hoe begin je met schrijven?

Dit boek is begonnen uit een klein los verhaal. Ik schreef korte, op zichzelf staande verhalen. Eén van die verhalen is de grondlegger van dit boek geworden; vanuit daar heb ik het verder uitgewerkt. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te gaan. Je kunt ook eerst nadenken waarover je wilt schrijven, wie je hoofdpersoon is en wat er gaat gebeuren. Vanuit daar begin je gewoon met schrijven. Je verhaal, de personages, thema's en het plot blijft zich gedurende het schrijfproces ontwikkelen. Maar een idee of framework vooraf helpt. 

Is je boek autobiografisch?

Nee mijn boek is niet autobiografisch. Wel zitten er elementen in die zijn geïnspireerd op gebeurtenissen uit mijn leven. Als schrijver ontkom je er niet aan dat je werk, ook al is het fictie, iets persoonlijks bevat.

Wat is het geheim van een boek schrijven?

Er is eigenlijk geen geheim van een boek schrijven. Wel is het zo dat bepaalde vaardigheden die je kunt leren, of misschien heb je ze van nature al, je kunnen helpen. Een boek schrijven is een proces, maar ook iets creatiefs en kunstzinnigs. Het begint natuurlijk met een idee over het verhaal, de sfeer, wat je wilt overbrengen. Net zo belangrijk als het schrijven zelf is het uitwerken van je verhaal: de elementen die erin voorkomen, thema's, spanning. Als ik schrijf zie ik de scene's voor me en beschrijf ik alles zo nauwkeurig mogelijk.

Komt er een tweede boek?

Jazeker. Momenteel werk ik aan een tweede boek. Ook dit is een fictie, maar wel een ander verhaal en nieuwe karakters dan mijn debuutroman. Wanneer deze verschijnt en waar het verhaal over gaat kan ik nu nog niet veel over vertellen. Een klein tipje van de sluier dan: het is een detective.

Via mijn website en social media kun je op de hoogte blijven.

Typewriter
_edited.jpg
Typewriter
bottom of page